smärtan smärtan smärtan smärtan

SMÄRTAN

SMÄRTAN HADE SVENSK PREMIÄR PÅ BRYGGAN
STOCKHOLMS STADSTEATER
16:e OKTOBER 2013

Medverkande:

Marguerite - Anita Ekström

Bearbetning för scen:

Lucas Svensson

Dramaturgi och Regi:

Rikard Johansson

Scenografi:

Anna Skagerfors

Ljus:

Lina Benneth

Mask:

Janina Rolfart

Foto:

Bengt Alm

 

Pressröster:

“Anita Ekström självlysande som Marguerite Duras” - Svenska Dagbladet

“Ekströms spel och Rikard Johanssons regi omsätter fint hennes poetiska stil till scenspråk” - Dagens Nyheter

”Öm ordbehandling” - Expressen

”Anita Ekström är rätt och slätt kongenial som Marguerite” - nummer.se

”Stadsteaterns Smärtan livnär hoppet om konsten som öppnar upp, bevarar medlidande och håller våra sinnen närvarande trots svåra tider.” - Kulturbloggen

”Smärtan är en av de mest gripande föreställningar jag sett, kombinationen Marguerite Duras och Anita Ekström är helt enkelt suverän.” - Tidningen Kulturen

 

Recensioner:

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

nummer.se

Expressen

Kulturbloggen

Tidningen Kulturen

 

Ur programbladet:

 

“Måhända skall det en gång vara en glädje att minnas även detta”

Vid en förlust eller en annan smärtsam upplevelse blir ibland tillvaron orimligt svår. Till den grad att vi har svårt att förstå hur vi någonsin ska komma över det som skett. Kan jag fortsätta leva fast detta har hänt? Kraven förefaller orimliga och vi håller på att bli orimliga i våra egna ögon.
Vi befinner oss på gränsen för vår mänsklighet. Mellan det vi tror oss vara och något ytterligare. Vi erfar skillnaden mellan vår person och livet som lever i oss. Summan av oss kommer att visa sig större än vad vi trodde.
Livet är och vi blir.
Smärtan bygger på Marguerite Duras dagboksanteckningar förda våren 1945. Paris är befriat och Nazityskland är nära att falla. Duras väntar på livstecken från sin man Robert, som sitter internerad ett tyskt koncentrationsläger. För den som väntar är kriget inte slut, smärtan har gripit in i livets alla aspekter.
40 år senare återfinner Duras anteckningarna i ett skåp för allsköns bråte i ett gammalt sommarhus. Läsningen av den gamla dagboken blir omtumlande:
Hur har jag kunnat skriva detta som jag inte vet vad jag ska kalla ännu och som fyller mig med fasa? Smärtan är något av det viktigaste i mitt liv. Framför mig hade jag ett oerhört tankemässigt och känslomässigt kaos som jag inte har vågat vidröra, skriver Marguerite Duras i förordet till Smärtan.
Smärtan är en iscensättning av en människas möte med sitt förflutna. När det fordras att hon minns för att förstå, som då, när hon och Robert blev till mer än sig själva.

Rikard Johansson, regissör.

*Rubriken är ett citat av Aeneas ur Vergilius Eneiden

 

Tillbaka upp